• U bent ingelogd als:

Een exotisch mens

Geplaatst in Clubnieuws


Er zijn door de jaren heel veel exotische types lid geweest van onze Amersfoortse Boys club, zeg maar Amersfoortse Boys familie. Je kunt er ook zo naar kijken, wij waren normaal, en gelukkig hadden de anderen dat niet in de gaten. Dat plaats alles toch een beetje in perspectief.

Vanuit de herinnering was er altijd op zaterdag en zondag die ene bijzondere man. Hij groeide uit tot een bekende Boysman. Zeg maar een Boys-icoon. Hij was bekend in Amersfoort en verre omstreken. Als je buiten Amersfoort, het had over ‘de Boys’ uit de Keistad, dan riep men, ‘oh ja die club van die man met die Sigaar’. Wat riep die ook alweer? Was het niet ‘Heya de Boys, 5-0 is genoeg?’ Haha, ja zelfs als er 2-4 op het scorebord stond en door de regen iedereen het club paviljoen van ellende opzocht, was Kees van den Berg -zo heet Kees Sigaar eigenlijk- langs het veld aan het rennen met zijn wit-blauwe vlag om zijn ‘boys’, zijn mannen aan te moedigen. Een aandoenlijk gezicht en als je de ogen sluit, zie je hem nog zo gaan en schreeuwen.

Maar Kees Sigaar was meer dan dat. Kees ademde na iedere trek aan zijn bolknak, wit-blauwe rook uit. Onze Kees, want zo mogen wij hem wel noemen, had zelfs een eigen slaap, annex woonkamer in de catacomben van het oude omkleed lokaal tegen over de kantine. Kees Sigaar was de man die het park op en top schoon hield. En vooraan stond als er wat moest gebeuren. Nu, Kees blonk echt niet uit door een enorme productiviteit, maar wat hij deed, dat deed hij zeer, maar dan ook zeer zorgvuldig. Eén ding deed Kees echter niet, dat was lijnen trekken. Recht lopen dat deed Kees op zijn karakteristieke klompen niet, hij kende zijn zwakke punten.

Menig onbekende versleet onze Kees soms als ‘dom’. Pas op, daar maakt u een fout zeiden wij dan. Kees doet zich als verdediging vaak dom voor om zichzelf te beschermen. Maar Kees had, als je de moeite nam om met hem in gesprek te gaan meer diepgang, dan menigeen. De geschiedkennis was groot bij Kees, hij wist veel, zeker als het om het Nederlandse leger ging. Kees had veel respect voor gezag, hij was er dol op om zich qua kleding in het leger groen te hijsen. Het leger vond hij geweldig. En als een collega voetballer die diende, voor Kees dan een leger baret of ander item meenam, dan kon hij daar extreem gelukkig mee zijn.

Kees was een man met veel passie en overgave, hij genoot zoals wij allen van de enorme gezelligheid binnen de Amersfoortse Boys. Kees hoorde bij ons, net zo als de krakende kantinevloer bij ons hoorde. Soms irritant, maar uiteindelijk waren we er trots op.

Fijne herinneringen zijn er ook aan de periode dat wij een zevende elftal formeerden rondom good-old Henk Jimmink. Kees was daar bij als vlaggenist en wat hebben we ook met Kees enorm veel schik gehad en van het leven genoten. Van spelregels had Kees niet zo erg veel verstand, dus om nu te zeggen dat hij tijdens de negentig minuten wedstrijd onze twaalfde man was, nee dat dan weer niet. Maar het was een elftal om de leut en na afloop was Kees wel degelijk onze twaalfde man. Met Kees was er na verloop van de uurtjes na de match altijd wat te beleven. Zo kon Kees ook enorm sentimenteel worden en dan moesten we Kees uit de ‘put’ halen, hij genoot van die aandacht, omdat hij dan wist dat hij ‘echt’ bij ons hoorde. Maar nogmaals Kees deed ook veel terug door zijn enthousiaste aanwezigheid.

Kees Sigaar hoorde bij onze familie. Als wij zeggen doe uw ogen eens dicht en denk eens aan een Boys-anekdote waar in Kees Sigaar voor komt, wedden dat de glimlach om uw mond verschijnt? Kijk, dat is het mooie aan exotische mensen, ze ontstijgen de middelmaat en maken het leven bont en kleurig. Kees Sigaar heeft op heel veel mensen een onuitwisbare indruk gemaakt. Door zichzelf te zijn werd Kees Sigaar, ‘onze Kees Sigaar’. Geen anoniem leven, al zal Kees zichzelf dat niet bewust zijn geweest en was hij daar niet op uit.

Even stil staan bij het leven van een exotisch mens. Ik weet zeker dat als onze Boys er in vol ornaat nog zou zijn, en Kees komt te overlijden, dat hij dan een Boys-staats begrafenis zou krijgen. Met vlag op de kist en met spelers die hem naar de laatste rustplaats zouden dragen. Het is te hopen dat Kees Sigaar zijn laatste rit even stilstaat op de Rubenstraat. Kees Sigaar heeft dat verdiend. Dag lieve Kees.

Ons aller Kees Sigaar is overleden op 11 oktober 2017. Kees wordt ter aarde besteld op het rusthof in Amersfoort. De ceremonie in de
aula begraven start om 13.15 uur op woensdag 18 oktober 2017.