• U bent ingelogd als:

Eemboys viert jubileum

Geplaatst in Clubnieuws

Jongste voetbalvereniging van Baarn bestaat 25 jaar

Het is dinsdag 14 mei 1991 als Peter de Kleijn en Jan Pelt een bezoek aan de notaris brengen. Een hand vol voetballers heeft het initiatief genomen om een nieuwe Baarnse vereniging in te schrijven bij de Kamer van Koophandel, nadat zij werden weg gestemd bij BVV Baarn, daar BVV Baarn liever alleen verder ging met de zondagtak van hun sportvereniging. In het gebouw van Bowlingcenter ‘Onder de Linden’ werd dit officieel gemaakt nadat de clubleden hun stem hadden uitgebracht.  

In het clubgebouw van ‘de Kleurvogel’ kwamen de initiatiefnemers bij elkaar om de nieuwe voetbalvereniging, die op zaterdag hun wedstrijden spelen, een naam te geven. De naam v.v. Eemboys kwam hier uit rollen en betekende “De jongens van de Eem”, daar zij hun thuiswedstrijden op Sportpark ‘Ter Eem’ spelen en de gelijknamige rivier op een steenworp afstand is gelegen. De clubkleuren zijn afgeleid vanuit de Baarnse vlag die de kleuren blauw en geel draagt. Het thuisshirt zal dan ook volledig blauw gekleurd zijn. Zodoende bleef de kleur geel over voor het uittenue. Eemboys kende een geweldige sponsordeal met Inproba BV, dat sinds vandaag de dag nog altijd met het logo trots op de borst van de shirts prijkt.

De club startte met Eemboys 1 in de destijds zevende en tevens laagste klasse in het Nederlandse amateurvoetbal. De piepjonge vereniging begon met vier ingeschreven seniorenteams aan het seizoen 1991 – 1992 met Nico van der Kuijl als voorzitter. Het overige bestuur werd gevormd door Karel van Grinsven, Peter de Kleijn en Hannes Blok als respectievelijk secretaris, penningmeester en algemeen lid.  

 

Roet in het eten 
De naam Eemboys leek echter al snel weer in rook op te gaan. Het eerste elftal kleedde om in de kleedkamer, waar een straatstenen vloer lag en de spijkers uit de plinten staken, want de eerste competitiewedstrijd stond op het programma. Tijdens dit duel zagen spelers en supporters ineens grote rookpluimen. Het waren geen fakkels, die je wel verwacht bij de openingswedstrijd van een nieuwe vereniging, maar een friteuse die in vlammen op ging. Gelukkig bracht dit geen verdere schade aan het gedeelde clubhuis met handbalvereniging Baarn met zich mee. 

Kort na dit incident fuseerde HV Baarn met voetbalvereniging Limvio, dat eveneens een handbaltak had. De reeds vernieuwde kantine, waar ook de kleedkamers bij hoorden, werd overgenomen door Eemboys. Zij hadden vanaf dat moment de beschikking over een eigen clubhuis om de supporters op te vangen. In die periode kende Eemboys op sportief gebied veel ups en downs. Er werd bij tijd en wijlen een kampioenschap binnen gehaald en het woord degradatie kwam maar weinig in de boeken voor. 

Drie jaar na de oprichting begon Eemboys met haar jeugdafdeling. Drie jeugdteams werden ingeloot in de competitie met Henny Duiveman als jeugdvoorzitter van de Baarnse club. De resultaten van de jeugdelftallen en ook die van de hoofdmacht waren wisselend. Eind jaren ’90 verliet Eemboys dan eindelijk de zevende klasse en ook in de zesde klasse wist de ploeg prima mee te komen. Via een periodetitel werd er in de nacompetitie afgerekend met SEC (8-2). Dit was een prime uitgangspositie in de groepsfase waarin de nummers één en twee promoveerde. SEC wist haar tweede wedstrijd te winnen van De Posthoorn, waardoor de laatste wedstrijd voor de Baarnaars slechts een formaliteit werd. Onder tropische weersomstandigheden verloor Eemboys op eigen terrein nipt van De Posthoorn (1-2), maar op basis van een uitstekend doelsaldo stelde de blauwen promotie naar de 5e klasse veilig. 

Nieuwe lichting eerste elftal spelers 
Vanaf het begin van de twintigste eeuw ging het ineens razendsnel met de sportieve successen van de club. Twee seizoenen op rij deed Eemboys mee in de subtop van de vijfde klasse en werden er jeugdspelers, afkomstig uit de B1, door geselecteerd naar het eerste elftal. Dit ten onvrede van de oudjes, waardoor zij besloten te verkassen naar Soest om voor SEC te gaan spelen. In het seizoen dat daarop volgde, werden beide clubs ingedeeld in dezelfde competitie in de 5e klasse C. Eemboys wist uit bij SEC met maar liefst 2-10 te winnen en op ‘Ter Eem’ stond er een 2-2 remise op het, toen nog denkbeeldige, scorebord na negentig minuten. In een spannende ontknoping ging VVA met het kampioenschap aan de haal, maar doordat Eemboys als runner-up eindigde, promoveerde ook zij rechtstreeks naar de vierde klasse. Tevens werden de kleedkamers onder aanvoering van Hans Blok senior, Jan Straatman en Inproba BV volledig vernieuwd, wat zorgde voor een mooie frisse uitstraling aan de blauwe zijde van ‘Ter Eem’. Er kon in dat jaar, 2004, wel gezegd worden dat dit eindelijk realiteit was geworden, want hier werd al sinds 1995 over gesproken. 

Na de promotie in 2004 deed Eemboys de volgende twee seizoenen mee in de subtop van de vierde klasse. Er werd een bezem door de selectie gehaald, want verjonging was van cruciaal belang. Clubjongens als Stefan Kieft, die de latere all-time topscorer van Eemboys zal worden, hadden de vorm van hun leven en de ploeg werd knap zesde en derde. In het laatste jaar wilde de toenmalig hoofdtrainer Jan Koops stoppen in verband met zijn gezondheid. Vlak voor de aanvang van het nieuwe seizoen wilde Koops er toch nog een extra jaar aan vastplakken, en met succes. In het seizoen 2006 - 2007 kende Eemboys een geweldige start. De eerste negentien wedstrijden werden gewonnen en Eemboys ging met 57 punten aan de leiding. Een unicum in onze kleine vereniging, waardoor men zelfs de alarmcode van de kantine wijzigde in 5719: 57 punten uit 19 duels.  

Eremetaal brand niet 
Ruim voor het einde van de competitie speelt Eemboys haar kampioenswedstrijd op bezoek bij Delta Sports. Met twee touringcars vol supporters werd er naar Houten afgereisd waar Eemboys uiteindelijk de titel in de wacht sleepte. Reden voor een groot feest in de kantine waar ook de kampioensschaal met veel trots werd opgehangen.  

Het is vrijdagavond 27 april 2007 als de brandweersirenes steeds dichterbij komen. Kantinebeheerder Marian Kieft werd gebeld met de mededeling dat het clubhuis in vuur en vlam staat. Een benaming die goed past bij dit seizoen, maar niet op deze wijze. Het clubgebouw heeft vlam gevat en de brandweer was al snel met meerdere eenheden ter plaatse. Onmiddellijk werd er gedacht aan kortsluiting, omdat er iets al langere tijd had moeten smeulen. Het gehele interieur kon niet meer worden gered en ging volledig in rook op. Uiteindelijk bracht nader onderzoek sporen van opzet aan het licht. Er was niets meer heel van de kantine, op de buitenwanden én de kampioensschaal na. Het seizoen moest echter worden uitgespeeld, hoewel voor dát weekend alle wedstrijden werden afgelast. Er moet een noodoplossing komen in de vorm van partytenten die als kantine moesten fungeren in dit, sportief gezien, uiterst succesvolle seizoen die ook als jaarlijkse traditie met een spetterend Zeskamp werd afgesloten. 

Met de hulp van vele vrijwilligers, bedrijven en hoofdsponsor Inproba werd een nieuwe kantine realiteit. Een prachtig en vooral ruime, stenen kantine werd opgebouwd. Eind 2007 werd de eerste steen gelegd door Hans Blok senior die om zijn goede daden geridderd werd en de staat als erelid kreeg, net als Peter de Kleijn en Rien Kieft die status van dienst kregen. De nieuwe kantine werd geopend door toenmalig voorzitter Jan Koops, die na zijn periode als trainer doorging met een bestuursfunctie bij de Baarnaars. Amper twee jaar later kwamen de kantinebeheerder Marian Kieft en vier maanden later ook Jan Koops te overlijden. Een flinke aderlating voor deze kleine vereniging die twee belangrijke functies nu opnieuw moest invullen. Op de condoleance van Jan Koops werd door zijn (oud) pupillen spontaan Cola met een klein beetje Vieux gedronken; Jan zijn favoriete drankje. 

 

 Het huidige Eemboys 
Momenteel kwakkelt het eerste elftal tussen de derde en vierde klasse in de competitie. Het beleefde successen, maar ook tijden in mineur. De trainers van de laatste jaargangen bleven Eemboys telkens zo’n drie seizoenen trouw, waardoor er rust was en bleef bij de vereniging. Er waren echter wel bestuurswisselingen. Diverse voorzitters kregen de voorbije jaren de club in handen en momenteel is die functie weggelegd voor Jacco Burgwal, ooit zelf speler van Eemboys 1.

Ook is er een belangrijke rol weggelegd voor de jeugd van v.v. Eemboys. Zowel de oudere, als de allerkleinste jeugd behaalde in de historie vele kampioenschappen. Iets om trots op te zijn, als je een gemiddeld ledenaantal van honderd hebt per seizoen. Echter zette Eemboys D1 de grootste prestatie neer door de KNVB Bekerfinale te winnen van Marken en zich te kronen tot bekerwinnaar. Dit was het eerste team dat dit kunststukje flikte in de historie van Eemboys.

Naast sportieve successen kent een club altijd mindere tijden. Helaas zijn er al te veel tijden van rouw geweest. Eemboys heeft vooral veel van haar initiatiefnemers en oprichters verloren. De meest recente overledene is Hans Blok senior, die plotseling overleed. Met een gigantisch spandoek en een minuut stilte voor de wedstrijd, werd ‘Opa Blok’ herdacht. Onder andere Jan Onrust, Henny Duiveman, Niek van Es, Broer de Ruyter, Jan Burgwal, Wout Natter, Ina Dirksen, Willem van Ginkel, oud-verzorger Niek Springintveld en de eerder genoemde Hans Blok sr, Jan Koops en Marian Kieft kwamen in ons 25-jarig bestaan te overlijden. 

Als vereniging moet je ook na trieste gebeurtenissen het hoofd omhoog houden en verder gaan met waar je gebleven bent. Zo kende Eemboys sinds dit seizoen een groei van circa dertig procent aan spelende leden. In dit huidige seizoen heeft Eemboys vier seniorenteams en vier jeugdelftallen. Met circa 150 spelende leden heeft Eemboys haar ledenaantal ten opzichte van de oprichting verdubbeld. Eemboys vaart op dit moment op de juiste koers en hoopt te blijven groeien.  

14 mei 2016
Dan rest nog de trots. Allereerst onze samenwerking sinds de oprichting met trouwe hoofdsponsor Inproba, dat zelf 60 jaar bestaat dit jaar. Daarnaast zijn wij zeer trots op alle andere sponsors en vrijwilligers, die het jubileum mede mogelijk hebben gemaakt en daar wilt vv Eemboys iets voor terug doen. Op zaterdag 14 mei 2016 bestaat Eemboys 25 jaar en zijn alle teams vrij om deze dag mee te kunnen maken. Deze dag zal volledig in het teken staan van voetbal en het samen zijn, want dat is belangrijk voor onze club. ‘s Avonds zal er voor de leden een feestavond plaatsvinden in ons clubhuis, nadat er eerst ‘s middags een duel tussen het huidige eerste elftal en oud-leden op het programma staat. Wij hopen jullie te mogen verwelkomen op deze speciale dag.
Voor meer informatie en het volledige programma, kunt u terecht op
www.eemboys.nl.