• U bent ingelogd als:

Eddy Vorm heeft bij Montfoort zijn draai gevonden

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

 

Eddy Vorm (28) speelde in het verleden in het betaalde voetbal voor RKC Waalwijk en het Duitse FC Magdeburg. Toch koos de Nieuwegeiner al snel voor een maatschappelijke loopbaan in plaats van een leven als topsporter. Na succesvolle jaren bij FC Breukelen, SC Woerden en VV De Meern is de aanvaller nu bezig aan zijn eerste seizoen bij eersteklasser VV Montfoort.

 

Door Danny van der Linden

 

,,Het gaat goed met me”, vertelt Vorm in zijn woonplaats Nieuwegein als hij een kop cappuccino heeft besteld. ,,Ik heb het bij Montfoort goed naar mijn zin, maar merkte wel dat ik erg moest wennen. Dat had vooral te maken met de manier van spelen. Bij Montfoort was men heel erg gewend op een bepaalde manier te voetballen. Dat werkte wel goed, maar ik vind dat er altijd een plan in het spel moet zitten.” Vorm besloot het gesprek met trainer Aart Jan van Boksel aan te gaan. ,,Ik ben niet iemand die meteen op de voorgrond wil treden. Zeker niet als ik net bij een club binnen kom, maar ik vind wel dat ik mijn mening mag geven.” Inmiddels gaat het steeds beter en heeft Vorm zijn draai gevonden bij Montfoort dat graag op korte termijn wil weten of de Nieuwegeiner nog een jaar langer bij de club blijft. Zelf is Eddy Vorm daar nog niet over uit. ,,Montfoort is een gezellige club en men is heel ambitieus. Dat vind ik erg prettig. Ook de betrokkenheid onder de leden is groot. Toen in januari het dak van de kantine afwaaide stonden er al snel veel vrijwilligers klaar om hun hulp aan te bieden. Ik vind dat mooi.” Toch is er twijfel. ,,Maar dat heeft meer te maken met het feit dat het nog vroeg in het jaar is. Ik kan nu wel een toezegging doen, maar er kan veel gebeuren tot de zomer. Wat als de trainer ineens vertrekt? Of als de ambities plotseling anders worden? Ik ben er nog niet uit.” Wel staat vast dat Eddy Vorm niet de ambitie heeft om zo hoog mogelijk te spelen:,,Het complete plaatje moet kloppen bij een club. En ik speel het liefst in de buurt van Utrecht.”

 

Eddy Vorm kwam bij VV Montfoort na een uiterst succesvol jaar bij VV De Meern. ,,Achteraf gezien was dat heel bijzonder. Al heb ik ook een vervelende periode gehad bij De Meern”, zegt Vorm. ,,In mijn eerste jaar werden we kampioen. Kort daarna raakte ik geblesseerd.” Toeval of niet: in dat seizoen draaide De Meern niet zoals het moest. Toch wist de ploeg van trainer Rob Zomer zich te handhaven. Vorm:,,Dat was knap. Zelf baalde ik vooral van mijn blessure. Ik wist niet wat ik had, maar had elke keer pijn. Ik speelde wel mijn wedstrijden, maar niet op volle inzet.” Uiteindelijk was het broer en Tottenham Hotspurs-keeper Michel Vorm die Eddy in contact bracht met de arts van het Nederlands elftal. ,,Die was er al snel uit. Ik had een liesbreuk.” Pas in zijn derde jaar bij De Meern kwam Vorm weer in de gelegenheid het publiek in De Meern zijn kunsten te tonen. ,,Dat publiek is trouwens wel kritisch”, vindt Vorm. ,,Meer dan bij andere verenigingen.”

 

Juist die kritische houding zorgt ervoor dat een deel van de spelersgroep de koppen bij elkaar steekt. ,,Rick Kruys speelde daar een belangrijke rol in. We wilden iedereen bij De Meern laten zien dat we het wel konden. Het seizoen daarvoor waren er groepjes ontstaan en liep het niet lekker. Nu wilden we dat recht zetten.” De Meern komt in een sportieve flow die zijn weerga niet kent. Uiteindelijk weet het team zich te plaatsen voor de nacompetitie en promotie naar de derde divisie te bewerkstelligen.

 

Met trainer Rob Zomer heeft Vorm een goede verhouding. ,,Al waren we het ook wel eens niet eens. Op een bepaalde moment speelde ik niet en vond ik dat onterecht. Ik ging in gesprek met Rob en dat ging hard tegen hard.” Onverstandig misschien, maar wel hoe de beide karakterologisch in elkaar zitten. ,,Alles is goed gekomen en Rob heeft ook een belangrijk aandeel gehad in de promotie van VV De Meern. Uiteindelijk was het mooi om met deze prestatie afscheid te nemen bij De Meern en een lange neus te kunnen trekken naar bepaalde mensen.”

 

Hoewel Eddy Vorm een duidelijke mening heeft over voetbal en het spel nog altijd met veel plezier speelt, zijn er inmiddels andere dingen belangrijker in het leven van de Nieuwegeiner. ,,Ik heb een detacheringsbureau in Houten. Maar belangrijker nog: ik ben vader van een zoon. Het is misschien een cliché, maar dan ga je toch zien dat er meer is in het leven. Mijn familie staat op nummer één. Ik zou ook graag vaker bij Michel op bezoek gaan in Engeland. Inmiddels begin ik steeds vaker te beseffen dat ik dat eigenlijk belangrijker vind dan voetballen. Ik heb veel plezier in het spel, en volgens mij de juiste balans in mijn leven gevonden.”

 

Foto’s Steven de Roode