• U bent ingelogd als:

Dit is voor mij normaal en voor de jongens nieuw

Geplaatst in Clubnieuws

Femke van Odijk vrouwelijke trainer ’t Vliegdorp

Vrouw zijn en ambities hebben om in de toekomst de functie van bondscoach te vervullen. Dat is de droom van de 25-jarige Femke van Odijk. ‘Dat is geen grap. Het is een droom van mij om ooit het Nederlands herenteam te coachen.’ Die uitspraak leverde haar landelijke publiciteit op. Het komend seizoen staat ze aan het roer bij vierdeklasser Vliegdorp. Voor zover bekend is Van Odijk de eerste vrouw die een vlaggenschip bij de mannen traint.

‘ Ik heb zelfs al geluncht met Leo Beenhakker ( oud-bondscoach, red.). Een geweldige vent waarvan ik geleerd heb. Als jij je punten pakt redt je het wel en als ze je wat aandoen daar, kom ik direct naar je toe was zijn reactie.’ Van Odijk heeft nog een lange weg te gaan. Het TC2 diploma heeft ze al op zak. Maar voor het begeerde TC1 certificaat is het nog te vroeg. ‘ Daar voor heb ik nog te weinig praktijkervaring.’ De blonde Amersfoortse stamt uit een hockeyfamilie en haar vader was een talentvolle atleet. Toch verkoos ze zelf om voor het voetbal te kiezen. Bij AFC Quick 1980 startte ze om vervolgens via Roda’46 het zelfs tot het Nederlands elftal onder 13 te schoppen. Ze ontpopte van het prille begin af aan als een liefhebber van het spelletje en begon als 11-jarige de Kabouters te trainen. Dat kreeg een vervolg tot aan de D1. ‘ ik wist toen al wat ik wilde’, weet Van Odijk, die ook de dames van CJVV trainde.

Dat een trainer een passant is weet ze. ‘Als de formule uitgewerkt is moet je weg. Ik hoop dat ik het bij Vliegdorp langer volhoud dan een jaar. Ik weet dat er mensen zijn die mij als vrouwelijke trainer graag op mijn bek willen zien gaan. Maar ik zie geen beren op de weg’, grapt Van Odijk. Voor haar is het makkelijk om voor een mannengroep te staan. ‘ Dat is voor mij normaal en voor de jongens nieuw. Ik lig er geen seconde wakker van.’ Veel nieuwe gezichten van buitenaf verschijnen op Sportpark Kerklaan, terwijl Vliegdorp streefde naar een club met een dorpsgezicht. Voor Van Odijk geen probleem:‘ Met jongens alleen maar uit het dorp red je het niet in de derde

klasse. Het bestuur wil graag weer terug naar de derde klasse en de nieuwe jongens zijn akkoord gegaan met de visie van de club en gaan zich inpassen. Dat betekent onder meer dat er een derde helft komt en niet alleen voetballen en de tas pakken. Ook de eigen jeugd krijgt haar kans.’

Een doelstelling met haar pupillen heeft Van Odijk nog niet. ‘ Er is geen druk van het bestuur. We gaan eerst maar eens kijken hoe alles loopt. De eerste competitiewedstrijden zijn van belang. Daarna kunnen we kijken naar een doelstelling.’ Met pretogen kijkt ze uit naar de twee duels tegen Cobu Boys. ‘ Daar voetbalt mijn vriend ( Wessel Schmidt, red.). Dat wordt al oorlog aan de keukentafel. Die wedstrijden wil ik beslist niet verliezen.’

Ton van Zoeren