• U bent ingelogd als:

De Meern strijdend ten onder op Papendal: Jong Vitesse-VV De Meern 2-0

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Zondag 10 september stond de uitwedstrijd tegen Jong Vitesse op het programma. Een wedstrijd die nog niet zo lang geleden helemaal niet in de planning stond. Immers, Magreb ’90 zou onze tegenstander zijn. Echter, tegen de druk van een aantal KNVB-euro’s om op zaterdag te gaan spelen was Magreb niet bestand, waardoor Jong Vitesse verkaste naar de 3e divisie zondag. En zo kwam er gelijk een favoriet bij voor de titel in onze klasse en voorzagen we een erg lastig potje vanmiddag.

 

Alleen al een blik op het wedstrijdformulier sprak boekdelen, 3 jongens van Chelsea stonden opgesteld, 2 spelers in de basis die zaterdagavond nog invielen bij het 1e van Vitesse in de 3-0 gewonnen uitwedstrijd bij Excelsior (Moktar Ali en Lars ten Teije) en een aanvoerder luisterend naar de naam Gino Bosz….Juist, de zoon van….niet Theo, maar van Peter. Wellicht had hij zijn plaksnor en pruik op, maar ik heb zijn vader niet gespot op de tribune. Ik denk dat alleen het salaris van Mason Mount (Chelsea) al 20 keer meer is dan het totale budget van VV De Meern…..Afgelopen zomer nog leidde deze aanvallende middenvelder Engeland onder 19 nog naar de Europese titel op het EK en werd hij uitgeroepen tot het grootste talent van de jeugdopleiding van Chelsea. Maar tegelijkertijd, wat een uitdaging om tegen dit soort spelers te voetballen. Trainer van deze ploeg is Joseph Oosting met als één van zijn assistenten Edwart Sturing, wie kent hem niet…. En dan ook nog op Papendal, het mooiste complex wat ik in al die jaren tegen ben gekomen. En alles tot in de puntjes geregeld. Het begint al met een groot verkeersbord “Jong Vitesse-VV De Meern”, verkeerd rijden is bijna onmogelijk…., een prachtige overdekte tribune, een kunstgrasveld wat vlak voor de wedstrijd en in de rust nog even gesproeid wordt, nog veel meer velden in de bossen voor zover het oog rijkt, professionele stewards, een prachtige kantine (hoewel het als clubhuis van een gemiddelde golfclub ook niet zou misstaan) en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 

Vandaag wordt er al om 13.30 uur afgetrapt op verzoek van Vitesse. Dit alles vanwege het 125 jarig bestaan van Vitesse en de activiteiten die hiervoor gepland staan deze middag. Met als topattractie een optreden van de FC Rebellen met daarin oud-speler Glenn Helder, alleen over zijn verleden valt al een uitgebreid verslag te schrijven, maar ik zal mij beperken tot de wedstrijd van vandaag. Zelf stond ik door al deze indrukken al op een psychologische 1-0 achterstand, maar gelukkig (voor iedereen….) hoef ik niet op het veld te staan en hadden onze oranjehemden hier hopelijk geen last van. Uitdaging was om vandaag onze huid zo duur mogelijk te verkopen en te hopen op een stuntje. Ten opzichte van vorige week had trainer Joel Titaley een aantal wijzigingen doorgevoerd in de basiself. Zo stonden Lennard van den Brink en Zakaria El Bennay in de basis en moesten Anis Ziani en Giovanni Nicolaas op de bank beginnen.

 

Om 13.30 uur hadden wij een plekje ingenomen achter de grensrechter die bij onze achterhoede zijn vlag moest gaan hanteren. En met “wij” bedoel ik de slechts 9 supporters (los van een aantal ouders) die er vandaag waren, een gemiste kans voor alle afwezigen met prachtig weer, zo’n complex, Vitesse als tegenstander maar bovenal als supporter van ons vlaggenschip. Als scheidsrechter Schul gefloten heeft voor de aftrap worden de verhoudingen al snel duidelijk. Vitesse maakt het spel en wij gokken op een uitval met als eindstation onze snelle mensen Kesly den Haag en Zakaria El Bennay. Ik denk ook de enige realistische speelwijze voor vandaag. Het eerste kwartier krijgen we de ene na de andere aanval voor onze kiezen. Het zijn vooral de passes over de hele en crossballen van Vitesse die bewondering oogsten, maar echt uitgespeelde kansen heeft dit niet tot gevolg. Met name Lennard van den Brink, Mark den Hartogh en Hakan Yasar (die aan Mitchel van Bergen een hele lastige tegenstander had, maar uitstekend speelde)  spelen tactisch heel sterk en houden het goed dicht. In deze fase krijgen we geen kans om op te bouwen en kunnen we niet anders dan de ballen ver weg schieten. Maar Kesly en Zakaria zijn kansloos op de hoge ballen tegen de lange en sterke Vitesse verdedigers. In de 15e minuut dan recht voor onze neus toch een hoogtepuntje als Fouad Dahmani de nr 10 van Vitesse Charlie Colkett bedient van een panna. Het massale “koekoek” van onze kant wordt waarschijnlijk niet verstaan door deze Chelsea huurling, maar Fouad kan deze in ieder geval bijschrijven in zijn boekje of opslaan op zijn telefoon (want hij staat op film).

 

En dan krijgen wij in de 17e minuut een vrije trap op 18 meter van het doel. Dit zijn de kansjes waar we op moeten loeren, een prima plek! Zakaria neemt plaats achter de bal, maar helaas wordt zijn schot gesmoord in de muur. Gelijk daarna de grootste kans voor Vitesse, maar de bal gaat gelukkig net voorlangs. En weer kort daarna alle hens aan dek in ons strafschopgebied, waarbij uiteindelijk Lennard van den Brink via zijn buik prima redding kan brengen. Echter, dit ging niet vrijwillig, kermend van de pijn valt hij op het kunstgras. Hij voorkomt hiermee een vrijwel zekere goal, maar ik had niet graag willen ruilen. Gelukkig kan hij verder.

 

En dan na een minuut of 25 lijken we de schroom een beetje van ons af te gooien. Kesly wordt op links diep gestuurd, heeft een mooie actie in huis, maar voorin is niemand aanwezig om het af te ronden. En kort daarna is het weer Kesly die zijn schot dit keer net over de kruising ziet gaan. En een paar minuten later een mooie aanval over rechts, de bal wordt terug getrokken op Zakaria die uithaalt maar geblokt kan worden door een tegenstander. Dit was de grootste kans van de wedstrijd tot nu toe en ook nog eens voor ons! In deze fase spelen we uitstekend, maar kort voor rust komen we toch weer onder druk te staan. Er komen een aantal kansen voor Vitesse, waaronder een hard schot die gelukkig recht op Jordi Haneveld afkomt zodat hij redding kan brengen. En zo gaan we rusten met een 0-0 stand. Een erg leuk potje om te zien waarbij we ontzettend hard werken, ons het snot voor de ogen lopen en er echt een team staat. We hadden zelfs een aantal kansen, maar dat Vitesse duidelijk de bovenliggende partij is spreekt voor zich. Hopelijk kunnen we het nog een helft zo volhouden, want een puntje zou toch wel heel mooi zijn…..

 

De gehele rust wordt besteed aan het in de rij staan voor het bestellen van een colaatje, dat was eigenlijk het enige wat niet zo goed geregeld was. Oh ja, en broodjes frikandel verkochten ze ook niet, maar dat past natuurlijk ook niet echt bij een “clubhuis”. De 2e helft verkassen we naar de overkant en gaan we de andere grensrechter eens even mentaal ondersteunen en voorzien van de nodige tips. Beide heren hadden niet het wiel uitgevonden, maar ze vlagden verder wel goed. Geen wissels aan de kant van De Meern, bij Vitesse waren ze duidelijk wat minder tevreden en kon Mukthar Ali gaan douchen. Ali is overigens na vorig jaar gehuurd te zijn van Chelsea dit jaar gekocht voor €500.000 door Vitesse. Best makkelijk dat Google voor dit soort wedstrijdverslagen……En Vitesse heeft ook zijn tactiek aangepast, in de 1e helft zetten zij zo vroeg mogelijk druk op Jordy en onze verdediging en nu zakken ze in en laten ons komen.

 

We hebben het moeilijk de 2e helft, waarbij het echte gevaar meestal vanaf rechts komt. Echter, de voorzetten zijn vaak onder de maat, er wordt ook nog wel eens door het centrum een poging gewaagd, maar daar zitten met name Lennard en Mark steeds goed tussen en zo weten we de brilstand nog steeds te handhaven. Af en toe kunnen wij eens een bal diep geven waar Kesly of Zakaria dan achteraan rennen. Zij hebben een lastige opdracht vandaag, want zij lopen wat af, meestal voor niets. Maar je zag het in de eerste helft, als hij dan toch eens een keer goed valt…..Maar  als Kesly er al een aantal keren flink uitgelopen wordt dan weet je dat er geen misselijke verdedigers in het veld staan bij Vitesse. Maar ook zij lopen de longen uit hun lijf en doen hun stinkende best.

 

In de 62e minuut incasseert Steve Blokland een gele kaart en 4 minuten later dan de eerste wissel bij De Meern. Zakaria El Bennay verlaat moegestreden het veld en Jordy Stins is zijn vervanger. En helaas, gelijk na deze wissel is het raak voor Vitesse. Thomas Oude Kotte knalt vanaf een meter of 18 de bal fantastisch in de bovenhoek, Jordi Haneveld is kansloos op deze pegel. En zo lijkt het “puntje stelen” dan helaas een utopie te worden, want de spanning lijkt uit de wedstrijd. Vitesse speelt rustig rond, valt gedoceerd aan en wij kunnen geen vuist meer maken. In de 78e minuut komt dan Don Cornet in het veld voor Kesly den Haag. De 9 supporters langs de lijn hadden Don eerder gebracht mede gezien zijn fysiek, maar wij zijn geen trainer uiteraard. Feit is wel dat zijn inbreng wat losmaakt. We kunnen wat meer de lange bal gaan spelen, waarbij met name Tom Waltman zijn (door)kopkracht kan aanwenden. Tom speelde overigens ook een hele sterke pot als stofzuiger op het middenveld, een hele belangrijke kracht voor ons team.

 

10 minuten voor tijd krijgt Jordy Stins de bal op een mooie hoogte voor zijn voeten en met een prachtige volley probeert hij de keeper te passeren, maar deze brengt helaas redding. Dan in de 82e minuut een vrije trap op rechts. Hakan gaat van linksachter naar rechtshalf om deze bal voor het doel te slingeren. Het was moeilijk voor ons te zien, maar volgens mij kopte Mark den Hartogh op doel, belandde de bal op de paal en daarna werd deze met de arm getoucheerd door een speler van Vitesse. Scheidsrechter Schul is onverbiddelijk, een penalty voor De Meern. Het zal toch niet…..zomaar een punt meenemen uit bij Jong Vitesse! Nee, het zal niet…..Don Cornet knalt de strafschop op de lat! Oh oh, wat zonde zeg, dé kans van de wedstrijd en dan gaat die op de lat. En als je deze niet maakt weet je dat het nu wel heel lastig wordt. In de 88e minuut incasseert Jordy Stins dan nog een gele kaart, waar hij goed mee weg komt en 1 minuut later is het dan definitief over en sluiten als Mitchell van Bergen de 2-0 maakt. Deze goal was overigens exemplarisch voor het feit dat vroeg druk zetten op dit niveau dodelijk kan zijn. We staan achter dus we moeten wel, maar Vitesse verovert de bal, heeft deze in 2 passes bij de snelle Mitchell van Bergen die de 16 meter in kan rennen en meedogenloos de bal in de rechterbovenhoek pegelt. En zo eindigt de wedstrijd in een 2-0 nederlaag hetgeen echt geen schande genoemd mag worden.

 

Alles bij elkaar staan we dus met lege handen en dus ook nog steeds op 0 punten. Maar vandaag valt wat mij betreft niemand wat te verwijten. Er stond een team dat heel hard geknokt heeft tegen een elftal wat erg veel kwaliteit herbergt. En we hadden zelfs nog een puntje kunnen “stelen” als de penalty van Don erin gegaan was, maar je kunt moeilijk beweren dat de overwinning van Jong Vitesse onverdiend was. We zijn weer een ervaring rijker en we zullen de punten moeten pakken tegen andere ploegen. Te beginnen a.s. zondag thuis tegen EVV uit Echt dat dit weekend met 1-0 gewonnen heeft thuis tegen Blauw Geel ’38 en met 4 punten uit 3 wedstrijden op de 11e plaats staat.

 

Edwin Ebskamp

 

’66 1-0 Thomas Oude Kotte

’89 2-0 Mitchell van Bergen

 

De Meern: Jordi Haneveld, Rick Hauwert, Tobias Elmensdorp, Steve Blokland,  Mark den Hartogh, Hakan Yasar, Lennard van den Brink, Tom Waltman, Fouad Dahmani, Kesly den Haag (’78 Don Cornet),  Zakaria El Bennay (’66 Jordy Stins)