• U bent ingelogd als:

De Meern knokt zich naar een punt

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Op zondag 11 februari stond de inhaalwedstrijd bij de Oostzaanse Football Club op het programma, de enige club waar we nog niet tegen gespeeld hadden. OFC is een club met een “verleden” en heeft met name in het jaar 2016 zwaar onder vuur gelegen. Enerzijds waren er beschuldigingen van zwart geld, hiervoor is later een regeling met de fiscus getroffen. Anderzijds leidde een drugsvangst bij de hoofdsponsor tot grote krantenkoppen. Het programma Zembla heeft hier toen uitgebreid aandacht aan besteed. Feit is dat OFC jaar naar jaar opstoomde, speelde het nog 3e klasse  in 2011-2012, in het seizoen 2016-2017 was de 3e divisie al bereikt. En dat zal niet met spelers gebeurd zijn die voor een AA-tje en een gevulde koek kwamen opdraven. Zeker de trainer niet, want dit was in 2016-2017 niemand minder dan ijzeren Rinus (Israel). Dit seizoen is Yuri Rose de trainer van OFC, oud-speler van onder andere FC Volendam, Heracles, Sparta, De Graafschap en Cambuur. OFC stond tot vandaag 5e en heeft de ambitie om volgend seizoen in de 2e divisie te spelen. Daar past het “onroerend goed” niet bij in ieder geval, een zwaar verouderde kantine, idem voor de kleedkamers en tribune. Echter, men probeert er wel wat van te maken, dj-set buiten, rook, confetti en vuurwerk bij de opkomst van de teams, een drone in de lucht die de hele wedstrijd filmt. Kortom, dit soort zaken zijn wel op 2e divisie niveau.

 

Vooraf maakten wij ons geen illusies, OFC was de ploeg in vorm en wij stellen al weken achter elkaar teleur. Enige lichtpuntje was de 2e helft van vorige week bij JVC Cuijk waar we eindelijk weer eens van ons afbeten en aanvallende intenties hadden. Ook de opstelling vooraf stelde niet gerust, met Tobias Elemensdorp, Sven van Doorn, Mark den Hartogh, Lejon Cats, Lennard van den Brink, Richie Agyapong en Tom Waltman stonden er maar liefst 7 (!) verdedigers in de basis. Anis Ziani en Serkan Yasar waren gepasseerd en moesten op de bank plaatsnemen. De vraag was dan ook hoe de technische staf dit neer wilde zetten. Al snel bleek dat Mark den Hartogh en Tobias Elmensdorp naar het middenveld waren doorgeschoven.

 

Om 14.30 uur fluit scheidsrechter Winkel, onder ijzig koude omstandigheden, voor het begin van de wedstrijd. En het begin is voor OFC, zij hebben veruit het meeste balbezit zonder dat dit overigens tot kansen leidt. Tot de 7e minuut….een ontzettende blooper van Lennard van den Brink leidt de 1-0 in. Lennard neemt veel te lang de tijd om de bal als laatste man in te spelen. Martijn Tjon-A-Njoek weet hem de bal afhandig te maken, de uitkomende Joey Swanink te omspelen en de 1-0 binnen te schuiven. En zo moeten we kort na de aftrap alweer een ontzettende dreun incasseren.

 

Maar we rechten onze rug op een hele goede manier. Ondanks de overload aan verdedigers in de opstelling blijken we vandaag wel degelijk aanvallende intenties te hebben. Er wordt vroeg druk gezet, we spelen op het scherpst van de snede en er zit beleving in onze ploeg. En in de 12e minuut volgt de beloning hiervoor al. Jordy Stins wordt onderuit getrokken in het strafschopgebied en scheidsrechter Winkel wijst resoluut naar de stip. Dit buitenkansje laat Kesly den Haag zich niet ontnemen, feilloos schuift hij de 1-1 binnen. En ook hierna houden wij het initiatief, we jagen, buffelen en geven OFC nauwelijks de gelegenheid om op te bouwen. In de 19e minuut moet Anis Ziani al invallen, Lejon Cats verlaat het veld. Wij zagen hem niet geblesseerd strompelen, maar op de vraag waarom hij eruit moest was zijn antwoord duidelijk “ik ben al 2 dagen ziek en schijt mijn hele broek vol”. Tja, en dat willen we niet hebben op de kunstgrasmat van OFC natuurlijk.

 

Anis doet gelijk van zich spreken, een dieptebal van hem kan de keeper net onderscheppen voordat Jordy Stins gevaarlijk kon worden. Jordy speelde goed, vooral slim…hij wist steeds weer handig overtredingen uit te lokken en was balvast. In deze fase speelt OFC op de counter, dat hadden we vooraf ook niet verwacht. Met name Sven van Doorn weet heel veel lange ballen weg te koppen, ook Sven speelde sterk. Bij één van de counters moet Richie Agypong aan de noodrem trekken hetgeen hem een gele kaart oplevert. Het was sowieso een drukke middag voor scheidsrechter Winkel, maar liefst 5 gele kaarten moest hij trekken voor spelers van OFC en 2 voor ons.

 

Dan in de 25e minuut weer een mooie aanval van ons. Een prachtige dieptebal van Lennard van den Brink bereikt Mark den Hartogh die de bal met zijn hoofd klaar legt voor Zakaria El Bennay. Deze weet de bal prachtig over de keeper van OFC te lepelen. We staan 2-1 voor en dat is nog terecht ook. In de 37e minuut wordt een vrije trap van OFC de 16 in geslingerd en belandt de bal uiteindelijk op de lat. Daar komen we even goed weg, maar de beste aanvallen blijven voor ons. Vlak voor rust nog zo’n aanval opgezet door Kesly den Haag. Na een mooie actie geeft hij de bal op rechts mee met Tobias Elmensdorp, hij geeft perfect voor op wederom Kesly, maar zijn kopbal is helaas niet goed. En zo gaan we rusten met een 2-1 voorsprong en kunnen we terugkijken op een uitstekende 1e helft.

 

In de 2e helft kunnen we het eerste kwartier nog goed meekomen en halen we het niveau van de 1e helft. Zo krijgt Jordy Stins een kansje die gered wordt door de keeper, kan Tobias Elmensdorp uithalen, maar is zijn schot niet hard genoeg en kan Zakaria El Bennay een voorzet net niet binnentikken. Maar OFC gaat natuurlijk wisselen en meer risico nemen. Wij moeten achteruit en krijgen het steeds moeilijker. In de 59e minuut kan Joey Swanink een van richting veranderd schot nog net keren en even later kan een kopbal van OFC van de doellijn gered worden. Kort daarna weer een redding van de lijn door Tom Waltman. En het kon niet uitblijven, in de 68e minuut krijgen we dan de 2-2 om de oren. En het is een schoonheid van een doelpunt, Edip Biberoglu weet vanaf een meter of 18 de bal met zijn linkerbeen strak in de kruising te knallen. Joey Swanink is kansloos en we staan weer gelijk. Het vermelden waard is nog de invalbeurt van Olaf Lindebergh in de 73e minuut, deze oud-speler van oa Ajax maar vooral AZ kan op zijn 44e nog steeds het niveau van de 3e divisie aan, erg knap!

 

Even later wordt de aangeslagen Tobias Elmensdorp vervangen door Giovanni Nicolaas die kort daarna gelijk de grootste kans van de 2e helft krijgt. Een prachtige actie van Zakaria El Bennay leidt ertoe dat Giovanni de bal alleen voor de keeper op een presenteerblaadje krijgt, maar hij schuift de bal jammerlijk naast. Hoewel in deze fase wellicht niet helemaal verdiend, had dit de 2-3 kunnen zijn. Daarna is de koek op bij ons, OFC is nu veel sterker en de kansen rijgen zich aaneen. We werken ons echter het snot voor de ogen en met kunst en vliegwerk en een dosis geluk weten we nog steeds stand te houden. Tot diep in blessuretijd krijgt OFC de kansen om de wedstrijd naar zich toe te halen, maar we weten het punt over de streep te trekken. En zo eindigt deze zeer vermakelijke wedstrijd in 2-2.

 

Na afloop koesteren we het puntje, want deze komt onverwacht. Met name de 1e helft was het goed om te zien dat we blijkbaar wel druk kunnen zetten en met veel beleving kunnen spelen. Dat was het grootste verschil met de laatste wedstrijden. En zo zie je dat op deze manier puntjes kunt sprokkelen. Volgende week wacht ons weer een loodzware klus als de nummer 2 Jong Vitesse op bezoek komt. Zij hebben overigens gisteren totaal onverwacht met 3-0 verloren van Jong De Graafschap. Ikzelf zal dan kijken naar skiënde mensen in Kitzbühel en moet deze wedstrijd overslaan, maar Laurens Zandbelt zal verslag doen.

 

Edwin Ebskamp

 

’7 1-0 Martijn Tjon-A-Njoek

’12 1-1 Kesly Den Haag

’25 1-2 Zakaria El Bennay

’68 2-2 Edip Biberoglu

 

De Meern: Joey Swanink, Tobias Elmensdorp (’72 Giovanni Nicolaas), Sven van Doorn,  Lejon Cats (’19 Anis Ziani), Mark den Hartogh, Lennard van den Brink, Richie Agyapong, Tom Waltman, Jordy Stins, Kesly den Haag, Zakaria El Bennay (’81 Serkan Yasar)

 

 

Foto’s Peter Seijmour