• U bent ingelogd als:

Dave Klarenbeek mikt op top 5-notering voor SO Soest

Geplaatst in Clubnieuws

‘ Ik doe nooit iets raars in het veld’

Zo trots als een pauw stapt Dave Klarenbeek van zijn opvallende fiets af. ‘ Dit is een echte SO Soest fiets. Die heb ik tijdens het jubileum van de club veroverd. Hij is uniek en ik won hem met De Foute Mannen Bingo.’

De verdediger schuift glimlachend aan voor een gesprek. De 20-jarige rechtsachter verraadt hiermede zijn liefde voor zijn club. ‘ Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin. Ze doen zoveel leuke dingen met ons.’ Ruim zestien jaar voetbalt de student sportmanagement al op de Bosstraat. Door blessures in de selectie debuteerde hij vorig seizoen in het vlaggenschip ‘ Ik trainde wel al mee met het eerste toen ik mijn kans kreeg. Maar al moet ik in het tweede spelen, is dat ook goed. Als ik maar voetbal.’ Dat spelletje kreeg zijn voorkeur, want tot zijn dertiende deed Klarenbeek ook aan atletiek. Dat was niet vreemd omdat de Soester uit een echte atletiekfamilie stamt. Oma An bedreef de sport op hoog niveau. Oom Marcel werd vijfmaal Nederlands kampioen sprint en zijn nichtjes Nikki en Richel zijn ook begenadigde atletes, terwijl vader Vincent basketbalde. Toch was Dave’s honger naar het lederen speeltuig groter. ‘ Voetballen deed ik ook graag, maar ik kon het niet meer combineren met atletiek.’

Van zijn atletiekperiode plukt hij nu de vruchten. Klarenbeek heeft een enorm loopvermogen en trekt als rechtsback graag mee naar voren. ‘ Dat zit in mijn natuur. Ik was in de jeugd altijd rechtsbuiten, vandaar die drive. Als ik mocht kiezen zou in weer in de voorhoede willen spelen.’ Samen met clubicoon Rene Kaats traint hij de jeugd U14 van SO Soest. ‘ Dat is ontzettend leuk om te doen en bovendien leer ik er van.’ De vraag aan welke voetballer hij zich spiegelt valt hem als Ajax-fan lastig: ‘ Dirk Kuijt vind ik geweldig. Een echte teamspeler die maar blijft gaan. Jammer dat hij bij Feijenoord speelt.’

Afgelopen seizoen vocht Klarenbeek met zijn team (met succes)tegen degradatie. ‘ Aan het eind van de competitie gingen we nog scherper trainen. Er kwam een prikkel in de groep om niet te degraderen. Daarom was de ontlading na afloop van het laatste duel groot en dat nemen we mee naar het nieuwe seizoen waarin wij ons aanvallend versterkt hebben met Ali Coban en Majid Ghaddari.’ Dave’s prognose is dan ook dat er voor SO Soest een plek in de top vijf in zit. Over zijn eigen spel is hij nuchter: ‘ Ik ben niet iemand die drie man wil passeren. Ik doe nooit iets raars in het veld, maar blijf er altijd voor gaan. Risico’s nemen doe ik nooit, dan maar de bal hoog de bomen in.’

Ton van Zoeren