• U bent ingelogd als:

Daan van der Vliet hoopt op een goed seizoen

Geplaatst in Clubnieuws

SOEST Hij vindt zichzelf een laatbloeier. Daan van der Vliet (18) is naar eigen zeggen pas drie jaar geleden een betere doelman geworden. Hij hoopt met VVZ’49 met een goed seizoen mee te maken. ,, Dat verdient de club, want ze hebben de laatste jaren een goede naam opgebouwd in de regio.”

 

Door Ton van Zoeren

De 1.98 meter lange Soester verdedigde vorig seizoen zes duels het doel van de groenwitten omdat Stijn Waals geblesseerd afhaakte. Van der Vliet maakte dat voetbaljaar grote stappen. ,,Ik startte in de A1, schoof door naar het tweede en maakte de sprong naar het eerste team.”

STRAFSCHOPPENSERIE De student Sportacademie is een ras-VVZ’er. In de F-jes besloot hij doelman te worden na een strafschoppenserie. ,,Ik vond het leuk om te duiken. Toch twijfelde ik wel eens en dacht er aan om te stoppen. Als ik een foutje maakte waren mijn teamgenootjes soms keihard. Ze hadden geen idee hoe hard hun opmerkingen aankwamen.”

De bewonderaar van Buffon en Van der Sar hield echter vol en onder keeperstrainer Wout Posthuma ontwikkelde hij zich snel. ,,Van Wout heb ik het keepen geleerd. Hij was een strenge trainer en als jongen schrik je daarvan. Zijn trainingen waren vol passie. Je zag hem boos worden als het niet goed ging, maar hij kon ook trots op je zijn.” Zelf trainde hij extra op lage ballen. Hij voerde zijn actiesnelheid op. ,,Door mijn lengte gaat het goed met de hoge ballen goed, maar er komen ook ballen laag over de grond.”

TE VEEL TRAINERS Ofschoon hij maar zes duels keepte in de hoofdmacht, is hij voor zijn gevoel zelf ook gedegradeerd naar de tweede klasse. ,,Spelers vertrokken tussentijds, spelers haalden hun niveau niet en we hebben teveel trainers gehad. Op basis van mentaliteit zijn we terecht gedegradeerd, maar ik baal er wel van. Voor mij is de tweede klasse mogelijk wel gunstig, want anders was er waarschijnlijk wel een doelman bijgekomen.” Van der Vliet heeft wel concurrentie gekregen in de persoon van Jelle Bade. ,,Jelle en ik zijn redelijk aan elkaar gewaagd. Ik zal er voor moeten strijden, maar concurrentie is altijd goed. Het maakt mij sterker.”

De stap terug naar de tweede klasse vindt hij niet dramatisch. ,,Misschien wordt het wel een frisse herstart met veel eigen jongens. Gelukkig zijn Hidde Reitsma , Ruben de Goede en Saddy de Koning gebleven. Van die jongens kunnen we een hoop leren en zij zijn bovendien echte clubmensen.”

CLUBGEVOEL Dat clubgevoel is hem ook niet vreemd. ,,Kijk, VVZ is wel prestatiegericht, maar na afloop een biertje drinken hoort daar ook bij. Iedereen kent iedereen bij de club. Dat maakt VVZ een gezellige club.” Handhaven in de tweede klas is zijn eerste doel. ,,Maar als de ploeg gaat draaien moeten we het doel zeker bijstellen. De club moet weer omhoog en daar gaan we voor strijden. Ik kijk wel uit naar de derby’s in deze klasse. Vooral die tegen TOV, want daar spelen nu jongens die vorig seizoen nog hier voetbalden.”