• U bent ingelogd als:

Bloemen lagen klaar voor Jan van de Wint

Geplaatst in Rubrieken / Columns

 Andries Nagtegaal heeft bloemen bij zich voor zijn vroegere DOS-teamgenoot Jan van de Wint, Eddy Achterberg is belangstellende toeschouwer. (foto-Plantinga)

Het had afgelopen maandag een mooie nostalgische avond kunnen worden vooraf aan Jong FC Utrecht tegen FC Twente. Jan van de Wint zou aan de vooravond van zijn negentigste verjaardag eregast zijn in Galgenwaard. De voormalige doelman van Sportclub Enschede en DOS zou enkele voormalige vrienden ontmoeten en met hen een mooie avond doorbrengen. Op het laatste moment moest hij echter afzeggen. ,,Mijn rug doet het momenteel heel slecht, ik was graag op jullie uitnodiging ingegaan,’’ zo liet Jan met spijt in zijn stem in de loop van maandagochtend vanuit zijn woning in Putten telefonisch weten.

 

En zo zat Andries Nagtegaal vergeefs met een mooie bos bloemen klaar in de ontvangstruimte met voormalig DOS-speler Eddy Achterberg en diens vriend Kick van der Vall. Laatstgenoemd duo vervult nog commerciele activiteiten voor FC Twente, de club die op deze maandagavond te gast was bij Jong Utrecht. Hun club zou met liefst 1-6 winnen en daardoor de positie op de ranglijst beduidend verbeteren. ,,Maar we hadden het nog veel leuker gevonden als we hier Jan van de Wint hadden kunnen feliciteren met zijn komende negentigste verjaardag,’’ zo verklaarden ze eenstemmig na afloop.

 

Dat laatste gold natuurlijk speciaal voor Andries Nagtegaal, de laatste nog in leven zijn speler van het glorierijke team van DOS, dat in 1958 landskampioen werd. ,,Ik heb die bloemen niet gekocht omdat Jan zo vriendelijk was om dat schot van Tonny van der Linden in de verlenging door te laten maar vooral omdat ik goede herinneringen aan hem heb in de korte periode dat hij bij DOS heeft gekeept en ik zijn medespeler was,’’ zo vertelde Andries, die maandag zoals gebruikelijk met vaste chauffeur Ton Schevers uit Schalkwijk naar het stadion was gekomen.

 

Een week eerder was ik met mijn vaste maat Gert van Es op bezoek geweest in de vakantiewoning van Jan van de Wint in Putten. Hij toonde zich toen nog heel enthousiast om een avondje naar Galgenwaard te komen omdat hij goede herinneringen aan dit stadion heeft. ,,Ik ben destijds naar DOS gehaald toen Frans de Munck weigerde om zijn contract te verlengen omdat hij het niet eens kon worden over de vergoeding. Andries Nagtegaal stond toen met Martin Ockhuysen in de achterhoede met Hans Kraay, we hadden samen een sterke defensie. Maar op een bepaald moment keerde De Munck toch weer terug in het elftal en belandde ik op de reservebank, wel met een mooie vertrekpremie van 7000 gulden, dat was toen een heleboel geld. Maar het liefst was ik natuurlijk langer in het eerste blijven keepen.’’

 

Jan van de Wint was zowel doelman bij Sportclub Enschede als DOS, hij wordt in november negentig jaar (eigen foto)

Jan van de Wint komt al jaren niet meer in de stadions en volgt het voetbal via Fox Sport. ,,Ik kan mijn vrouw Loes niet zo lang alleen laten, ze heeft een kwetsbare gezondheid. Maar ik volg het voetbal wel en weet dan ook dat de laatste tijd zowel Tonny van der Linden als Hans Kraay overleden zijn. Ook van het team van Sportclub Enschede waarmee ik de kampioenswedstrijd tegen DOS speelde in juni 1958, zijn nog maar drie spelers in leven. Onlangs ben ik nog  op uitnodiging van een  Twentse journalist naar Nijmegen geweest om terug te blikken op die wedstrijd in De Goffert waar we het kampioenschap verspeelden tegen DOS. Tja, die goal van Tonny heb ik nog jarenlang op mijn netvlies gehad, was dat schot misschien toch houdbaar geweest….?’’

Hans van Echtelt

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie