• U bent ingelogd als:

Blamage De Meern in degradatiewedstrijd

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Na de slechte wedstrijd vorige week bij EVV was de vraag of onze oranjehemden zich vandaag weer konden oprichten. Wat dat betreft is er geen peil te trekken op ons vlaggenschip, vechten als leeuwen tegen titelkandidaat Jong Vitesse met als eindresultaat 3 punten, om ons een week later weer als makke lammetjes naar de slachtbank te laten leiden uit bij EVV. Vandaag was er geen keuze, thuis HSC ’21 ontvangen in de strijd tegen degradatie moet 3 punten opleveren. We kwamen helaas bedrogen uit…..

 

De week voorafgaande aan de wedstrijd dreigde koning winter het voetbalweekend in de soep te laten lopen. Het éne na het andere district werd toegevoegd op pagina 603 van teletekst, maar “ons West 1” en de landelijke competities werden gespaard. En terecht, want er kon zondag onder perfecte, haast lenteachtige, omstandigheden gevoetbald worden. Dit gold niet voor Hercules, op donderdag werd deze wedstrijd er al uitgegooid zodat mening speler van Hercules zondagmiddag aandachtig toeschouwer was bij onze wedstrijd. Immers, volgende week is de derby en ontvangen wij Hercules. Deze spelers opgeteld bij het meegereisde publiek uit Haaksbergen bracht ons weer in de supportersminderheid. Dit zijn wij gewend, we schreeuwen gewoon weer wat harder.

 

Kesly den Haag was gelukkig weer fit, waardoor Steve Blokland weer op de bank moest plaatsnemen. Verder was de opstelling gelijk aan die van vorige week. Om 14 uur fluit scheidsrechter Horst voor het begin van de wedstrijd, die hij goed zou leiden.

 

We beginnen slecht aan de wedstrijd, en we komen goed weg als na 3 minuten de bal al bij ons op de stip had kunnen liggen. Hands van ons in het strafschopgebied wordt echter weggewuifd door scheidsrechter Horst wat ons behoedt voor een penalty tegen. Hierna leggen we een paar aardige aanvallen op de mat, waarbij een schotje van Jordy Stins uiteindelijk het enige wapenfeit is. Na 8 minuten kan HSC over links opkomen en wordt de bal net voor ons doel langs geschoten. Het is een slechte wedstrijd waar beide partijen er weinig van bakken. Na 19 minuten dan een vrije trap op een gevaarlijke plek voor HSC, gelukkig gaat de bal net naast. 10 minuten later is het Jordy Stins die een grote kans krijgt, maar ook hij schiet net naast het doel van HSC. Gelijk daarna laat Joey Swanink zijn klasse weer eens zien door een 1 op 1 situatie onschadelijk te maken.

 

Maar dan is het in de 36e minuut toch raak voor HSC. Centraal achterin zag het er niet goed uit als Bas Postma de bal aangespeeld krijgt en zo door kan lopen op Joey Swanink. Uitermate beheerst schiet deze spits de bal langs Joey en kijken we tegen een achterstand aan. 3 minuten later is het alweer raak. Ontzettend dom balverlies van Tobias Elmensdorp is de aanleiding. Richie Agyapong probeert dit te herstellen, maar is net te laat en maakt een overtreding op een speler van HSC in het strafschopgebied. Het was streng bestraft, maar scheidsrechter Horst besluit tot het geven van een penalty. Dit is aan Bas Postma wel besteed en zo kijken we na 39 minuten voetbal al tegen een 2-0 achterstand aan.

 

Kort voor rust dan nog een tweetal kansen voor ons. Allereerst is het Kesly den Haag die een fantastische pegel afvuurt, maar de keeper van HSC kan de bal wegstompen. Vandaag had ik het idee dat Kesly alles alleen moest doen, maar dat is uiteraard teveel gevraagd. Even later is het Tom Waltman die een bal in 1 keer uit de lucht probeert te nemen. Hiermee moet je geluk hebben, maar dat heeft hij niet, dus de bal gaat naast het doel van HSC. En zo kijken we bij rust al tegen een 0-2 achterstand aan , maar erger nog, we spelen erg slecht met veel te weinig bezieling en we creëren nauwelijks kansen.

 

We beginnen ongewijzigd aan de 2e helft en al snel levert een prachtig schot van Kesly den Haag bijna de aansluitingstreffer op, maar helaas gaat zijn schot net over. Maar dat was het dan ook wel, want we blijven erg slecht spelen. Bijna is het 3-0 als we staan te slapen bij een snel genomen vrije trap van HSC, maar gelukkig wordt de bal naast geschoven. In de 60e minuut dan eindelijk weer eens een grote kans voor ons als er een scrimmage voor het doel van HSC ontstaat, maar met kunst- en vliegwerk kan HSC de bal tot corner verwerken.

 

HSC speelt nu op de counter en dat is gevaarlijk. En wij, we ogen apathisch, teveel spelers zakken door de ondergrens. We zijn niet alert genoeg, er zit te weinig beleving in ons spel, we staan vaak te dromen, kortom het is niet best. En dan druk ik mij nog voorzichtig uit. Tussen de 60e en 70e minuut wisselt de technische staf 3 keer in de hoop het tij te keren, maar niets is minder waar. In de 75e minuut is het Sjoerd Visschedijk die uit een counter de 0-3 maakt. Een afstraffing dreigt en dat wordt helaas ook de waarheid. Want 2 minuten later ligt een persoonlijke fout aan de basis van de 0-4 van Erwin Nieuwboer. En of het nog niet genoeg is tekent in de 89e minuut Sjoerd Visschedijk voor het slotakkoord door de 0-5 te maken. En zo druipen de spelers en supporters van De Meern af en doet HSC ’21 hele goede zaken. De spelers van Hercules zullen zich wel niet zoveel zorgen maken over de derby van volgende week. En terecht, want met deze instelling gaan we geen wedstrijden meer winnen.

 

Na afloop is het tijd voor de evaluatie. Uiteraard komt de kwaliteitsdiscussie weer ter sprake. Op zich terecht, want we hebben nu éénmaal niet de beste selectie in deze klasse. Verbaas mij er dan wel over dat bepaalde spelers hoog in de boom gaan zitten bij de contractonderhandelingen terwijl ze al lange tijd ver onder de maat presteren. Maar als je als team kwaliteit tekort komt dan begint het bij drive, inzet en erin geloven en dat ontbreekt eraan. Waarom kan dit tegen Vitesse wel en daarna weer helemaal niet? Daarover pratend met een aantal spelers blijkt dat een lastig te duiden fenomeen. Ik gooi het nog maar eens over een andere boeg, was de voorbereiding vandaag anders, speelt seks voor de wedstrijd een rol? Dat de voorbereiding niet ideaal was kwam nog wel een beetje naar voren, maar een discussie over seks voor de wedstrijd was toch een onderwerp wat men liever uit de weg ging. Zelfs onze voorzitter koos snel het hazenpad onder het mom van “aardappels schillen thuis…”. Ik zou zeggen, probeer eens wat anders……misschien helpt het.

 

Neemt niet weg dat er volgende week weer kansen zijn als Hercules op bezoek komt, als we dezelfde beleving op de mat leggen als bij de uitwedstrijd dan kunnen we een eind komen. Als we dezelfde beleving hebben als gisteren en vorige week kunnen we beter ons trainingspak aanlaten en de rode lantaarn koesteren…..

 

Edwin Ebskamp

 

’36 0-1 Bas Postma

’39 0-2 Bas Postma

’75 0-3 Sjoerd Visschedijk

’77 0-4 Erwin Nieuwboer

’89 0-5 Sjoerd Visschedijk

De Meern: Joey Swanink, Tobias Elmensdorp (’62 Anis Ziani), Sven van Doorn,  Lejon Cats (’60 Steve Blokland), Mark den Hartogh, Lennard van den Brink, Richie Agyapong, Tom Waltman, Jordy Stins (’70 Giovanni Nicolaas), Kesly den Haag, Zakaria El Bennay

 

 

Met dank aan HSC ’21 video-video analist Niels Busschers, de samenvatting: