• U bent ingelogd als:

Bizarre nederlaag in Naaldwijk

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

Je kunt terecht en onterecht verliezen, maar je kunt dus ook op bizarre wijze met lege handen naar huis gaan. De Hercules-supporters die zondag naar Naaldwijk afreisden om Hercules te steunen tegen Westlandia, zullen het er over tien jaar nog over hebben. Niemand kon zich herinneren ooit zo’n sterk Hercules te hebben gezien dat zoveel kansen onbenut liet. Hercules verloor met 4-0, maar de ploeg van Eric Speelziek had met een monsterzege van het veld moeten stappen. Dit was niet normaal. Te gek voor woorden.

Hercules liet Westlandia de eerste helft alle hoeken van het veld zien. De Naaldwijkers, die vorig seizoen afgetekend kampioen werden van de hoofdklasse, wisten niet waar ze het moesten zoeken. Met flitsend combinatievoetbal werden de groen-witten overklast. Binnen twee minuten had de bal achter de Westlandia doelman kunnen liggen, maar Gylbrano Plet schoot de bal in kansrijke positie over het doel. Een minuut later was het Tyrone Fonville die een niet te missen kans om zeep hielp. Fonville stond drie meter voor het doel, had de keuze uit de linker en rechter hoek, maar schoot de bal op de benen van de doelman. Het bleef kansen regenen. Zakaria Issarti wist de bal er ook vanaf drie meter niet in te schieten en er kwamen kansen voor Kevin Ligtermoet, Jeffrey Vlug en ja…voor wie eigenlijk niet. Zes dotten van kansen waren niet besteed aan Hercules in de eerste helft.

De Hercules-aanhang hield zijn hart vast. ,,Dit gaat niet goed. We roepen het over onszelf af,’’ hoorde je in de rust. De aloude voetbalwet ging inderdaad weer op. Als je de kansen niet benut, gaan ze er aan de andere kant in. Maar kort na rust zag het daar nog niet naar uit. Eric Speelziek had een logische wissel toegepast. Fonville was naar de kant gehaald en Waddi Ouirzane kwam erin. Hercules was niet meer zo dominant als in het eerste bedrijf, maar nog steeds was er weinig te duchten van de thuisploeg en was het wachten op de eerste treffer. Want de kansen kwamen opnieuw. Maar toch was het Westlandia dat profiteerde van slecht uitverdedigen van Hercules. Een voorzet werd niet goed weg gewerkt en de spits van Westlandia schoot de bal achter, de overigens prima spelende doelman Jarno de Jonge. Het was volkomen tegen de verhouding in, maar je kon er wel op wachten. Want Hercules leek gewoon niet te willen scoren.

Na de 1-0 kreeg Hercules nog steeds alle ruimte om de schade te herstellen. De zwakke arbiter verzuimde rood te geven aan een Westlandia verdediger die de doorgebroken Gylbrano Plet onderuit schoffelde. De grensrechter stak zijn vlag omhoog, maar de almaar irritant grijnzende scheidsrechter wuifde, zoals hij de eerste helft ook meerdere malen deed, deze overtreding weg. Hercules ging meer risico nemen en Westlandia profiteerde opnieuw van de ruimte die daardoor ontstond. De 2-0 was onnodig , maar hij viel wel. Hercules ging hierna alles of niets spelen en had de wedstrijd nog kunnen doen kantelen, maar het gebeurde niet. Zakaria Issarti miste twee keer oog in oog met de doelman. Het geloof in een goed resultaat verdween en Westlandia kon ongestoord profiteren van de ruimte die werd geboden: 4-0.

De supporters van de thuisploeg wisten niet wat ze meemaakten. ,,Jullie jullie hebben ons in leven gehouden. Maar we zijn grote delen van de wedstrijd volkomen zoek gespeeld’’, merkte mijn Westlandse buurman langs de lijn op.

De spelers, de supporters, maar vooral trainer Speelziek moet er helemaal gek van zijn geworden. Zoveel beter en dan toch dik verliezen. Laten we hopen dat we getuige waren van een historische nederlaag: een incident. Feit is dat Hercules de kansen moet gaan benutten. Een week eerder liep

het nog net goed af tegen De Graafschap, maar nu werden dus volkomen onnodig drie punten aan de tegenstander cadeau gedaan.

Is er dan helemaal niets positiefs te melden? Jawel. Hercules speelde de eerste 45 minuten voetbal om je vingers bij af te likken. Het deed denken aan het gouden seizoen waarin we kampioen van de hoofdklasse werden. We creëerden legio kansen. Wanneer we die kansen gaan verzilveren, hoeven we voor geen enkele ploeg bang te zijn.

Woensdag kan revanche worden genomen tegen VVSB in Noordwijkerhout voor de beker. Zondag komt koploper en titelkandidaat De Dijk naar Hercules. Twee wedstrijden waarin Hercules kan laten zien dat de 4-0 nederlaag tegen Westlandia een incident was.