• U bent ingelogd als:

Afscheid van het ‘kleine veld’

Geplaatst in Rubrieken / Columns

Het was een historische avond op de velden van Delta Sports. Mijn kleinzoon keepte voor het laatst op een ‘klein veld’, hij speelt komend seizoen op een meer volwassen accommodatie. Toevallig kwam dit keer ook nog eens de ongeslagen lijstaanvoerder Hercules onder 11 op bezoek, uitgerekend de ploeg die in dit seizoen slechts een keer gelijk speelde. En dat was uitgerekend tegen Delta Sports onder elf, dus deze (dinsdag) avond zou in het teken staan van de sportieve revanche van de koploper.

 

Dat gebeurde ook, Hercules won nipt met 2-3 ondanks manmoedig keeperswerk van kleinzoon Guus. Het werd desondanks geen al te sombere maar wel een weemoedige avond. Hij heeft immers voor het laatst in doel gestaan en gaat komend seizoen als veldspeler acteren. Dus geen mooie reflexen en sterke saves meer, ik zal er aan moeten wennen. Maar ik heb de afgelopen jaren genoten, vrijwel wekelijks achter zijn doel gestaan te hebben met al die andere meelevende vaders en moeders.

 

Ook die laatste groep zal ik node missen want Delta Sport onder 11 valt uit elkaar. Er gaan jongens stoppen of naar elders, zodat er dinsdagavond sprake was van een weemoedige sfeer. Enkele ouders met wie ik in de loop van de jaren een vertrouwensband heb opgebouwd, ga ik namelijk ook niet meer zien. Alle discussies  over Delta Sports, FC Utrecht en noem maar op, die op zaterdagmorgen in alle hevigheid werden gevoerd, zullen eveneens tot het verleden behoren.

 

Ik denk dat mijn gevoel in heel Nederland overeenstemt met tal van ouders die wekelijks met hun voetballende pupil – vaak vroeg op zaterdagmorgen – optrekken. Aan het einde van het seizoen geldt ook voor hen dat ze afscheid moeten nemen van vertrouwde gezichten van medespelers en hun begeleiders. Ook zal ik bij Delta mogelijk de andere opa missen die vaak bij zijn kleinzoon kwam kijken, het is immers de vraag of ook die in hetzelfde team blijft.

 

Ik ben benieuwd hoe mijn kleinzoon en zijn medespelers het verder gaan doen in de oudere jeugd. In lengte van jaren hoop ik daar getuige van te zijn. Misschien gaat een deel van  hen getraind worden door Willem Jansen omdat de aanvoerder van FC Utrecht komend seizoen als jeugdtrainer actief zal zijn bij deze leeftijdsgroep. Dat zal voor mij een goede reden zijn om ook op de trainingsavonden af en toe langs te komen. Want ik ben ook belangstellend hoe de FC-captain zich hier zal ontwikkelen. 

 

Hans van Echtelt, opa van Guus