• U bent ingelogd als:

Afgelopen weekeinde in teken van nostalgie

Geplaatst in FC Utrecht nieuws

Het afgelopen weekeinde stond volop in het teken van de nostalgie. In en rond Galgenwaard liepen tientallen voormalige spelers rond die ooit in het Utrechtse topvoetbal een prominente rol hebben gespeeld. Het begon zondagmiddag allemaal in het SVDU-paviljoen waar vanaf half twaalf de ‘oude glorie’ van DOS, Elinkwijk en Velox elkaar in een gezellige sfeer ontmoetten. 

Het topeval wilde dat ook FC Utrecht een nostalgische bijeenkomst had belegd onder de naam van ‘Legends Day’ en zodoende kon het gebeuren dat oud-spelers zich bij beide happenings konden melden. Joop Leliveld bijvoorbeeld, die bij Elinkwijk onder de lat stond in de topperiode van de Zuilense ploeg, sprak ik eerst 1n het SVDU-paviljoen en enkele uren later in het stadion. ,,Heel erg leuk allemaal maar wel jammer dat het feest zich op twee plaatsen tegelijk afspeelt. Maar het blijft altijd mooi om voormalige teamgenoten te treffen voor zover die natuurlijk in leven zijn.’’ 

Zo is de voormalige topscorer van Elinkwijk en FC Utrecht, Jan Groenendijk, twee jaar geleden overleden en daardoor was zijn vrouw Marion naar de bijeenkomsten in het SVDU-paviljoen en Galgenwaard gekomen om voormalige ploeggenoten van haar man te ontmoeten. ,,Het is voor het eerst dat ik weer naar een voetbalwedstrijd ga, na het overlijden van Jan heb ik dat emotioneel niet meer kunnen opbrengen. Maar ik ben blij dat ik vandaag deze stap heb gezet en fijne gesprekken heb mogen hebben.’’ 

Ook Leo van Veen was bij beide bijeenkomsten van de partij. Hij was eerst bij zijn zoon Remco wezen kijken die op het naast gelegen veld van Kampong moest voetballen. Daarna trof de voormalige topscorer van DOS en FC Utrecht tal van bekenden in het SVDU-paviljoen zoals Wil Korbach, de vrouw van de te vroeg overleden trainer van Elinkwijk en FC Utrecht. Ook DOS-statisticus Wil Brakkee was uit Deventer overgekomen om met voormalige DOS’ers te praten en hij ontmoette naast Leo ook Henk Temming, die ongetwijfeld de oudste bezoeker was op de reünie. 

Zelf heb ik ook beide manifestaties bezocht en daardoor kon ik in Galgenwaard nog even van gedachten wisselen met Gerard Tervoort die ooit Johan Cruijff in een vriendschappelijke wedstrijd van FC Utrecht tegen Barcelona, geheel aan banden legde. Ook Micahel Mols en Joop van liepen rond in de Verdenburgzaal, twee spitsen van een geheel uiteenlopend typ. Fysieke kracht tegenover verfijnde techniek. Tijdens FC Utrecht – NEC moest ik ‘in de verte’ aan die twee terugdenken in de vergelijking tussen de speelstijl van Ruud Boymans en Sebastien Haller. 

Toen ik in de aanloop naar de wedstrijd de ereronde zag van al die legendarische spelers, moest ik toch even wat weemoedige gedachten trotseren. Gedurende een lange reeks van seizoenen heb ik het voorrecht gehad om over al die spelers artikelen te schrijven in de twee kranten, Het Centrum en het Utrechts Nieuwsblad, waar ik gedurende veertig journalistieke jaren heb gewerkt. En toen Piet van Oudenallen tegen me zei dat ik in zijn ogen ‘de beste journalist was met wie hij te maken had gehad als voetballer’ moest ik toch even glimlachen. Dat was nu weer typisch Piet!