• U bent ingelogd als:

AFC’34 knikkert Spakenburg uit de beker

Geplaatst in Wedstrijdverslagen

AFC’34 1 boekt op de Westmaat een bekersprookje tegen topklasser SV Spakenburg 1

SPAKENBURG – Te mooi om waar te zijn, nauwelijks te bevatten. AFC’34 1 heeft op sportpark ‘De Westmaat’ de laatste acht van het bekertoernooi district West 1 gehaald door topklasser SV Spakenburg, na een 0-3 achterstand, met 4-3 te verslaan. De winnende treffer viel, zoals alleen in sprookjes gebeuren, in de blessuretijd. Je moet erbij geweest zijn om deze absolute sensatie tot in je diepste vezels te voelen. AFC’34 door naar de volgende ronde. Wat een wedstrijd!!

Na bekeroverwinningen in de knock-outfase op achtereenvolgens Marken, Germaan/De Eland en Roda’46 was het deze zaterdag 27 februari voor de eerste keer echt ‘serious business’. Zaterdag-topklasser SV Spakenburg, momenteel tweede op de ranglijst, was in deze 1/8 finale een mastodont van een tegenstander. Natuurlijk gingen de gedachten terug naar de halve finale tegen dezelfde opponent, in mei 2009. Toen verloor AFC’34 in de slotfase met 3-2, terwijl het in de 88e minuut nog met 2-1 voor had gestaan. De enige speler van de huidige selectie die er toen ook bij was, doelman Ori Hoogland, zat deze zaterdag als wisselkeeper op de bank. Joey Wiese, volgens de geldende afspraak, mocht het doel verdedigen.

AFC’34 kon op bijna volle kracht de reis naar Spakenburg maken. Verdediger Lars Boekel was afwezig en voor hem speelde Boi Postma. Voor de rest geen schorsingen of blessures. Ook Spakenburg was op volle oorlogssterkte, waarbij alleen vaste doelman Barry Ditewig langs de kant bleef. Feitelijk dus aan beide kanten de reserve-goalie in actie.

Het begin van de wedstrijd was van AFC’34 nog redelijk tot goed, maar al snel sloop er toch angst in de ploeg. Ontzag voor de topklasser? Nervositeit? Feit blijft dat de thuisploeg, zonder goed te spelen, gemakkelijk aan zijn doelpunten wist te komen. Na elf minuten raakte Ilker Yilmaz de bal zo ongelukkig, dat aanvaller Sargon Gouriye alleen voor doelman Wiese stond. Hoewel laatstgenoemde nog aardig in de weg lag, rolde bal tergend langzaam over de lijn. Pas vlak daarachter kreeg Joey er nog een hand tegenaan, maar het arbitrale trio was onverbiddelijk: 1-0.

 

Sinterklaas

Tien minuten later was het helemaal ‘huilen met de pet op’. Sem Kroon bereikte bij het uitverdedigen met een breedtebal juist een Spakenburg-speler, die gelijk ten aanval trok. Twee tellen later raakte Emre Aykan de bal zo ongelukkig, dat deze met een boog over doelman Wiese in het

doel belandde. Sinterklaas is al achter de rug, maar oh oh oh wat een weggevertje eerste klas. Snel vergeten!

Een boogbal van Mohamed Ouamar was het eerste gevaarlijke wapenfeit van AFC’34 gedurende eerste helft. Aan de andere kant belandde een poeier van Spakenburg-aanvoerder Michael Lanting vol op de kruising. Toch werd het 3-0, nadat spits Peter de Lange vogelvrij een voorzet van links tegen de touwen kon koppen. Halfuur gespeeld, 3-0. Wordt het zo’n dag????

Vlak voor de rust kreeg AFC’34 de geest. Uit een corner van Ilker Yilmaz belandde de bal via een klus bij Denzel Meijer, die op het doel kopte. De bal botste nog tegen een verdediger, waarna ie bij de tweede paal binnenviel (3-1). Niet dat het duel nu gelijk op zijn kop stond, maar rusten met 3-1 of 3-0 is toch net ff anders. De ploeg hield hoop.

In het eerste kwartier na rust gebeurde het dan toch. AFC’34 had blijkbaar alle schroom van zich afgegooid en zocht brutaal de aanval. Na een schitterende pass van Mohamed Ouamar op de diepgaande Raymond de Waard kon verdediger Matthijs Blijham niets anders doen dan aan de noodrem trekken. Rood voor de Spakenburger!

Het werd nog leuker voor AFC’34, want Sem Kroon ramde de bal uit de toegekende vrije trap van zeker 25 meter hard achter doelman Richard Arends: 3-2! Een schitterende treffer van de dit seizoen zo sterk spelende verdediger.

AFC’34 bleef daarna de betere ploeg. Het voerde de regie over het duel, waarbij Spakenburg toch niet echt de indruk wekte dat het er vol voor ging. Redelijk hautain voetballend hoopte de thuisploeg in ondertal via een snelle counter alsnog AFC’34 tot overgave te dwingen. Maar dat liedje ging niet op! AFC’34 bleef geloven in een beter resultaat en met de komst van invaller Brian-Paul Tesselaar werd de aanval versterkt. Ruim tien minuten voor tijd kwam de gerechtigheid. Met een steekbal speelde Raymond de Waard de bal naar Denzel Meijer, die met een verrassende lichaamsbeweging zijn tegenstander kwijt was en gelijk alleen voor doelman Arends stond. Meijer maakte geen fout en scoorde zijn tweede van de middag: 3-3!

Pier Tol

Het wonder kreeg inmiddels handjes en voetjes. Van 3-0 naar 3-3, niemand die daar in de eerste helft nog een cent voor had gegeven. In de wetenschap dat er geen verlenging zou volgen maar direct strafschoppen, deed AFC’34 tot nieuwe aanvallen aansporen. Vlak voor tijd sloeg de schrik om het hart toen aanvaller Kees Tol, zoon van oud-AZ-topper Pier Tol, alleen voor Joey Wiese opdook. De stiftbal leek briljant, maar Wiese kreeg er nog een paar vingers tegenaan, waarna de bal voorlangs ging. Bijna 4-3………..

Tja en toen die slotfase. Aanvoerder Nick Burger was inmiddels gewisseld voor Stan Snijders en ook Sem Kroon kon met een blessure niet verder. Voor hem speelde de van een blessure teruggekeerde Sandro Staal. Ruim in blessuretijd gooide Ilker Yilmaz de bal nog maar eens voor het doel, waar zowel Denzel Meijer als zijn tegenstander mistastte. De mee naar voren geslopen Luc Schuffelen had dit echter goed in de gaten en met een halve hakbal werkte hij de bal van dichtbij tegen de touwen. Niet te bevatten. Kippenvel. Water zien branden. Emoties. AFC’34 op een 4-3 voorsprong tegen deze gigant uit het amateurvoetbal!!

De aftrap werd nog genomen door Spakenburg, maar het fluitje van de prima fluitende scheidsrechter M.L. Germs klonk gelijk en wat een heerlijk geluidje was dat zeg. Afgelopen! Game set and the match ! Klario! AFC’34 maakte het sprookje compleet en bekert door na een schier onmogelijke achterstand. Zelfs de meestal zo ingetogen schrijver van dit stukje had het even te kwaad. Een historische overwinning!

Een uitbundig feest na afloop op het veld. Het leek wel een kampioenschap. Heerlijk. Spakenburg droop af, nog apatisch van hetgeen hun net was overkomen. Lachende gezichten bij AFC’34, feestende spelers en begeleiding en dito reacties bij de aanhang. Na afloop smaakten de biertjes in de kantine van de ‘Blauwen’ overheerlijk. Heineken-flesjes, het kon niet beter.

Genoten

Mannen, genoten van jullie. Lars: wat zal jij straks een verhalen om je oren krijgen. Raymond: ooit zo goed gespeeld? Luc: die 3-4 behoorde alleen jou toe. Je had hem aangekondigd. David: trots op jou en de groep. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. In de volgende ronde speelt AFC’34 wederom een uitwedstrijd, tegen de winnaar van zondag-tweedeklasser Elinkwijk uit Utrecht en zondag-derdeklasser Roda’23 uit Bovenkerk. Wanneer dit gespeeld gaat worden is nog niet bekend.