• U bent ingelogd als:

“Van stadsie tot stad”

Geplaatst in Rubrieken / Columns


Bron: 030.nl/Vak P
Door: Hans van Echteld

 

Toen ik op deze eerste Paasdag in het vorige week uitgekomen boek ‘Van stadsie tot stad’ bladerde, stuitte ik op pagina 126 op een zwart-wit foto die herinneringen bij me opriep. Juist op deze dag wordt immers weer Feyenoord-FC Utrecht gespeeld. En deze foto geeft een weergave van het elftal dat de allereerste editie van dit duel speelde, op woensdag 19 augustus 1970.

Het was toen dus geen zondag maar een doordeweekse avond. En er was nog geen betaal televisie die de heldendaden van de spelers live kon doorgeven. Zelf ben ik destijds per trein naar De Kuip gereisd, in het gezelschap van zo’n 3000 Utrechtse fans. Onderweg hebben we vrijwel geen politieman gezien, alleen in de buurt van het stadion kon je een aantal extra waakzame suppoosten aantreffen.

 

Destijds was ik 27 jaar en had een goede band met de meeste voetballers die op die avond in 1970 aantraden. De voetballers kwamen nog bij ons thuis zoals Co Adriaanse (derde van links, staand) die een wekelijkse column verzorgde in mijn krant en op een ouderwetse typmachine zijn verhaaltje uittikte. Ook trainer Bert Jacobs kwam geregeld aan de deur om een bakkie koffie te drinken en bij te praten, dat kon toen allemaal.

 

Natuurlijk weet iedere rechtgeaarde FC-supporter dat Jan Groenendijk (staand, uiterst rechts) toen de openingsgoal scoorde. Het was de allereerste treffer die na de fusie tussen DOS, Elinkwijk en Velox tot stand kwam voor de ‘nieuwe’ club. Op zijn graf in Culemborg staan nog de voetbalschoenen waarmee Groenendijk in 1970 die treffer op zijn naam bracht. Onlangs was ik er op bezoek en keek vertederd naar die ouderwetse kicksen, want fel gekleurde voetbalschoenen had je toen nog niet.

 

Natuurlijk heb ik als vertegenwoordiger van Vak P ook met aandacht gekeken naar deze eigentijds versie van Feyenoord-FC Utrecht. Ik vond het – net als in 1970 – een boeiende krachtmeting waarbij ook nu de Rotterdamse formatie de iets bovenliggende partij was. Toen spits Gyrano Kerk de bal bij de stand 0-0 in vrije positie tegen de paal schoof, moest ik toch weer even terugdenken aan Groenendijk. Hij kreeg destijds een soortgelijke kans maar schoot de bal toen beheerst langs doelman Eddie Treytel.

 

Komende zondag wacht Roda JC om 12.30 uur en dan kan FC Utrecht de vierde plek veilig stellen, mede omdat de enig overgebleven concurrent voor die plek, namelijk  Vitesse de lastige thuiswedstrijd tegen Feyenoord moet spelen. Waarschijnlijk is het een van de laatste keren dat we topscorer Sebastien Haller in FC Utrecht-shirt kunnen bewonderen. Hoe leuk zou het zijn wanneer hij zondag voor eigen publiek nog een keertje kan scoren!